0 0
Mert a vásárlás bizalomra épül. A Vaterán az
értékelések alapján tudhatod, hogy kitől vásárolsz,
sőt még pénzvisszafizetési garanciát is vállalunk!
Kategóriák
Részletes keresés

GRÁNIT KERÁMIA GYÁR 50 éve TÖRTÉNETE BUDAPEST1972

Termékkód: 2421937511
Látogatók: 5

A termék elkelt fix áron.

FIX
ár
8 200 Ft
Áru mennyisége:
1 db
Az aukció kezdete:
2017.01.05. 18:52:26
Árverés befejezve:
2017.01.09. 18:41:51 - Frissíts!
Vevő:
manqurt22(19)
Állapot:
Használt
Szállítási költség:
Van
Ha egyszerre minimum 48 000 Ft értékben vásárolsz ettől az eladótól, a szállítás ingyenes!
Szállítás és fizetés:
MPL házhoz előre utalással   MPL PostaPontig előre utalással   MPL postacsomag előre utalással   HDT (Nagycsomag szállítás) utánvéttel   Személyes átvétel   MPL Csomagautomatába előre utalással
Garancia:
Élettartam garancia
Számlaadás:
Nincs
Az áru helye:
Magyarország
Átvételi hely:
Budapest XIII. kerület
GRÁNIT KERÁMIA  GYÁR 50 éve TÖRTÉNETE BUDAPEST1972 - Vatera.hu kép
Nagyításhoz vigye az egeret a kép fölé!
Eladó: mosojal(2253)
99.78%
A megvett termék
Kapcsolatfelvétel az eladóval
A tranzakció lebonyolítása
Szállítás és csomagolás
Értékelés eladóként: 99.75%
Értékelés vevőként: 100%
Regisztráció időpontja: 2009.11.28.
99.78%
Kiadás éve: 1972
Kinek: általános
Kiadó: BUDAPEST
Állapot: használt
Kötés típusa: keménykötés
(26)

A Gránitgyár története


 

1920-ban a Budapest-Szentlőrinci Téglagyár egy edényégető részleget létesített, ahol kb. 30-35 ember dolgozott. Pirosra égetett edényeket gyártottak, az edények belsejét fehér mázzal vonták be.
A téglagyárban elindított kísérlethez 1922-ben csatlakoztak azok a partnerek, akik a téglagyár kísérleteiben lehetőséget láttak. Részvénytársasági formában, olyan új tőkeerős vállalatot kívántak létrehozni, amely elsősorban tömegfogyasztásra szolgáló olcsó fajansztermékeket állít elő. A részvényjegyzők 1922. október 22-én írták alá az alapítás tervezetet a cégbíróság 1922. december 9-én jegyzete be a gyárat: Porcellán-Kőedény és Kályhagyár Rt. néven. A részvényjegyzők Budapest-Szentlőrinci Téglagyár Rt., Tatai Cserép- Téglagyár Rt., a Hardtmuth L.Co.Rt. (amely 1921 óta Kályha-és Agyagárugyár Rt. néven van jelen a magyar piacon), Magyar Általános Hitelbank, Magyar Általános Kőszénbánya Rt. A cég első igazgatója Gáldi Marcell lett.
A gyár építéséhez az előzetes elvi engedélyt Kispest város 1923. március 27-én, a működősi engedélyt a városi elöljáróság április 20-án adta ki. Az építkezés 1923. április 1-én indult meg a Téglagyártól vásárolt telken a Lajosmizsei vasútvonal mellett.
A gyár épületeinek terveit Gut Árpád és Gergely Jenő készítette el, a műszaki kivitelezést Margalit Andor és Ödön, ill. Balás Farkas budapesti vállalkozók végezték. A gyár felépítésével egyidejűleg, munkás és tisztviselőlakásokat is építettek. Az építési költségek 36 milliárd koronát tettek ki.
A kísérleti gyártás 1923. október elsejével indult meg. 1924 áprilisában 100 munkással kezdte meg a már kemencével felszerelt gyár a próbaüzemet. Az üzem műszaki vezetője a Csehországi dr. Basch Lípót volt.
A termelési profil szélesítése érdekében az edényáru gyártása mellett egy külön kis részleget hoztak létre művészi kerámiák: virágvázák, pálmatartók, műmázas és figurális tárgyak stb. előállítására.
1926-ban mázasáru égetésére alkalmas kemencét alakítottak ki.
A vállalat mintatermet rendezett be Bécsben, és állandó résztvevői voltak a Nemzetközi Árumintavásároknak. Nagy hangsúlyt fektettek a belföldi és külföldi vevőkör szélesítésére: 1925-ben 96 kereskedő céggel álltak kapcsolatban, 1926-ra ez a szám 134-re nő. Külföldi eladásaik az export élénkítésével: 36-ról, 75-re emelkedtek, 1928-ra az össztermék 40 %-át külföldön értékesítették. Románián kívül a legfőbb partnere a gyárnak a Balkáni térség volt.
A fejlesztések ellenére a gyár veszteségesen működött. Ennek két oka volt: egyrészt a magyar vásárlók idegenkedtek a fajansz termékektől, másrészt a belföldi piacot védővám hiányában elárasztotta az olcsó külföldi porcelán. A Kispesti gyárnak nemcsak a külföldi konkurenciával, hanem a belföldön működő üzemekkel is meg kellett küzdenie. Legnagyobb versenytársa a Zsolnay gyár volt, mely, nemcsak az edénygyártásban volt vezető a hazai piacon, hanem az úgynevezett szaniter termékek körében is. A kispestiek a szaniter termékek gyártásával kívánták a Zsolnay gyár monopol helyzetét megtörni. Ennek érdekében, már 1926-ban kísérletekbe fogtak, 1927-re készült el első WC csésze 1928-ra a mosdók. 1929-ben már 159 tonna egészségügyi áru előállítása szerepel a jelentésekben. Alacsony áraikkal zavart keltettek a piacon és rákényszeríthették a Budapesti Zsolnay gyárat arra, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen a kispesti gyár vezetőségével a termelés ill. az értékesítés kérdésében.
A fellendülő termelést a gazdasági világválság megakasztotta, és csak a harmincas évek második fele hozott újabb fellendülést a vállalat életében. A gyár kétprofilú volt: edény és szaniter termékeket állított elő.
1938-ban a gyár vezetésében jelentős változások álltak be, melyek egyrészt összefüggtek az ekkor már életbe lépő zsidótörvényekkel, másrészt a cég nevének megváltoztatásával kívánták jobban kifejezni a gyár tényleges termelését. A kispesti üzem, amely rövid másfél évtized alatt egész Európa legkorszerűbben felszerelt, a kemencék számát tekintve pedig a finnországi Arábia-gyár után a kontinens legnagyobb gyárává fejlődött, elhagyta cégnevéből a "kályhagyár" megjelölést - minthogy kályhacsempegyártással nem foglalkozott -, de változatlanul megmaradt a porcelánra való utalás annak ellenére, hogy porcelánt sem állított elő. Felvette viszont cégnevébe is a "Gránit" márkajelzést, melyet gyártmányain valójában az első évektől kezdve használt. A társaság új neve 1938-tól Gránit Porcellán- és Kőedényárugyár Rt. lett.
1940-től a gyár életét is meghatározta a háború előretörése. Export lehetőségeik szűkültek, belföldi eladásaik - a zománc, vasedények hiánya miatt - növekedett. 1942-től tüzelőanyag hiánya nehezítette a termelést. A kispesti gyárat a gyár vezetőségének kérésére hadiüzemmé nyilvánították. Az áruínség következtében, emelkedő árak mellett a spekulációs kereskedés is felütötte a fejét, mely 1944-ben az országos napilapok első oldalára is került.
A második világháború a gyár épületeiben jelentős károkat okozott: így aknatűztől megrongálódott a gipszműhely, belövések érték a gyárat a vasút felől.
A termelés újraindítása érdekében a Magyar Állami Kőszénbánya Rt., mely a gyár 100%-os tulajdonosa volt, lépéseket tett, miközben a dolgozók megkezdték a helyreállítást. A termelés 1945. július 20-án indult újra, amelyben jelentős része volt annak a nagyobb arányú megrendelésnek, melyet a Szovjet Katonai Parancsnokság jutatott a gyárnak. Hajók belső felszerelésére szolgáló készleteket terveztek és gyártottak, melyeket jóvátételi szállítmányként számoltak el. Az áru előállításához szükséges tüzelőmennyiséget, szintén a szovjet hadsereg biztosította.
A Gránit gyárat 1948-ban államosították. Az államosítás után átszervezték a termelést, a kereskedelmet, így a közvetlen értékesítés megszűnt. A belföldi forgalom lebonyolítását az ÜVÉRT, az exportforgalom bonyolítását a KELIMPEX, majd a FERUNION külkereskedelmi vállalt vette át.
Az államosítás évében és ezt követően is, a termelés nagy mértékben emelkedett. Ezzel az emelkedéssel azonban nem tartott lépést az értékesítési lehetőség és így 1948 végére már jelentős készárukészlet halmozódott fel, melyet csak nagy leértékeléssel tudtak forgalomba hozni.
Átszervezték a termelést és a szaniter termékek kikerültek a gyár profiljából, annak ellenére, hogy a Gránit szaniteráruja elismerten jobb minőségű volt, mint a Budapesti Zsolnay-gyáré. 1949 végén az értékesítetlen árukat, a modelleket és formákat is átadták a Budapesti Porcelán-Fayancegyárnak. 1950-ben a finomkerámia ipart irányító Finomkerámiaipari Központ (FIK) irányításával alakították át a gyárak profilját. A központ határozta meg az általa koordinált 12 üzem termelési profilját. A Nehézipari Minisztérium döntése alapján a FIK tiltakozása ellenére a Kispesti gyárba telepítették a Csiszolókorong gyártást, mellyel ismét kétprofilúvá vált a termelés és a gyár ennek megfelően új elnevezést kapott: "Gránit Csiszolókorong-és Kőedénygyár"
A csiszolókorong üzemnek a Gránit gyárban való elhelyezése nagy problémákat okozott. Az edénygyártó részlegben lebontották a gáztüzelésű dekorkemencét, és helyette egy sokkal kisebb teljesítményű elektromos dekorkemencét építettek. A két gyárrészleget nem tudták egymástól elválasztani, a gyártási folyamatok a kemencék elhelyezése miatt keresztezték egymást. Mindezek az edénygyártásra hatottak káros következményekkel. Az edénygyártás azonban a kedvezőtlen viszonyok és a fokozatos sorvadásra ítélés ellenére fejlődésnek indult, mert a fajansztermékek iránt belföldön és külföldön egyaránt jelentkeztek az igények.
A háztartási edények mellett az 1940-es és 1950-es években tovább bővült az ajándék- és dísztárgyak választéka figurális készítményekkel, angol mintára készült a Gránitban a nem fehérre égő, hanem un. vörös agyagból - "az angol teáskanna"- melyet eredetileg csak az angliai Burslem-ben gyártottak. A gránit gyár legnevezetesebb művészi jellegű termékei közé tartoztak a svájci-amerikai kereskedőktől származó megrendelés nyomán "amerikai-nak" nevezett "Alhambra"- vázák, melyek a régi Fischer-féle áttört díszítésű vázákhoz hasonlóan gazdag aranyozással készültek.
Az 1960-as évekre a termékszerkezet átalakult, a tányér gyártás csökkentése mellett több színes mázas és dekorált árut kezdtek gyártani magasabb minőségben. 1960-tól a gyárban tevékenykedő képzett iparművészek új formákat, színeket és díszítési motívumokat alkalmaztak. A gyár iparművészeinek alkotásai részt vettek az Országos Iparművészeti Kiállításokon, ahol díjakat szereztek.
A gyár az 1990-es években önálló gyáregységekre vált szét. 1990-es években a gyárnak új tulajdonosai lettek, akik igyekeztek fenntartani a termelést, de a gépsorokról az utolsó étkészlet 2001-2002-ben legördült. A termelés megszűnt.

Tartalom

Előtörténet 9
Kispest város és iparának fejlődése az 1920-as évek elejéig 11
A csiszolás, csiszolóanyagok és köszörűszerszámok gyártásának kezdetei 14
Az első csiszolóeszközökről, az abrazív megmunkálásról általában 14
Az első magyarországi csiszolókoronggyárak 18
A finomkerámia-ipar előzményei Magyarországon 20
Porcelán- és fajanszgyártás az I. világháború végéig 20
A kerámiaedény- és díszműgyártás az 1920-as évek elején 22
A gyár története 25
Az alapítástól 1950-ig 26
A Porcelán-, Kőedény- és Kályhagyár Rt. alapítása és üzemének indulása 26
A gyár felszerelése, a gyártás technológiája a 20-as években 30
Az első évek eredményei 35
A gyár a gazdasági válság időszakában 40
A felemelkedés útján 47
A háború küszöbén 54
A háborús évek 60
Az élet újraindulása a háború után 69
Az államosított Gránit Porcelán- és Kőedénygyár 78
A gyár története 1950-től 83
A csiszolókorong gyárrészleg 83
Magyarországi csiszolókorong-üzemek 1920-1950 között 84
Az ország csiszolókorong-ipara az 1950-es években 92
A csiszolókorong-ipar az 1960-as években 98
Az edény-gyárrészleg 117
A termelés emelkedő irányzata, 1964 utáni visszaesése és stagnálása 117
Két évtized exporttevékenysége 127
A gránit csiszolókorong- és kőedénygyár 132
A vállalat, ill. gyár felügyeleti szervei és vezetői 132
Termelés, termelékenység, műszaki színvonal 135
Export, nemzetközi kapcsolatok 140
A munkaerő és megoszlása 148
Emelkedő bérek, csökkenő munkaidő 151
A munkaegészségügyi viszonyok javulása 153
Sport, kultúra, mozgalmi élet 157
Munkásdinasztiák, törzsgárda, kitüntetett dolgozók 163
A gyár jövője 170
Jegyzetek 172
Adattár
A Gránit Porcelán- és Kőedény Rt. (korábban Porcelán-, Kőedény- és Kályhagyár Rt.) mérlegének alakulása 1925-1942 185
A Gránit Porcelán- és Kőedénygyár termelése és értékesítése 1924-1949 186
A Gránit Csiszolókorong- és Kőedénygyár termelése és exportja értékben 1950-1970 187
A Gránit gyár edényárú-termelése és megoszlása 1950-1970 188
Kerámiai és bakelit kötésű csiszolókorong-termelés mennyiségben és értékben a Gránit gyár kispesti telepén 1950-1970 189
Widenta gyár(telep) termelésének megoszlása mennyiségben és értékben 1950-1970 190
A Gránit gyár csiszolókorong-termelésének megoszlása mennyiségben és értékben 1950-1970 191
A foglalkoztatottak száma és megoszlása a Gránit Csiszolókorong- és Kőedénygyárban 1950-1970 192
Állóeszközök és üzembe helyezett beruházások a Gránit Csiszolókorong-és Kőedénygyárban (mindenkori folyó áron) 1950-1970 193
A Gránit Csiszolókorong- és Kőedénygyár termelési költségeinek és forgóeszközeinek megoszlása (mindenkori folyó áron) 1950-1970


 A terméket szívesen postázom.

Személyes átvétel: Budapest XIII.Kerület.Kék metró, LEHEL.tér, BULCSÚ utcai kijárat. Szinte bármikor.
Kérem, sikeres vásárlás esetén egy héten belül a postaköltséggel megemelt összeget átutalni szíveskedjenek. Személyes átvételnél is kérem az egy hét betartását.
Egy hét után az árút ismét felteszem és a transz-akciót negatívnak értékelem.

A szállítás ingyenes, ha egyszerre legalább 48 000 Ft értékben vásárol az eladótól!
Szállítás és fizetés módja Szállítási alapdíj Átadási helyek    
MPL házhoz előre utalással 950 Ft/db      
MPL PostaPontig előre utalással 850 Ft/db      
MPL postacsomag előre utalással 1390 Ft/db      
HDT (Nagycsomag szállítás) utánvéttel 3300 Ft/db      
Személyes átvétel 0 Ft/db Budapest XIII. kerület    
MPL Csomagautomatába előre utalással 499 Ft/db      
Garancia: Élettartam garancia
További információk a termék szállításával kapcsolatban:
KEDVES VÁSÁRLÓIM! Személyes átvétel: Budapest XIII.Kerület.Kék metró, LEHEL.tér, BULCSÚ utcai kijárat. Szinte bármikor, de időpont egyeztetés szükséges!

Kérdések (az eladóhoz intézett kérdések és válaszok itt jelennek meg)

Még nem érkezett kérdés. Kérdezni a vásárlás előtt a legjobb.

Galéria - további termékek az eladó kínálatából

Vásárlás - GRÁNIT KERÁMIA GYÁR 50 éve TÖRTÉNETE BUDAPEST1972

A termék elkelt fix áron.

FIX
ár
8 200 Ft
Áru mennyisége:
1 db
Az aukció kezdete:
2017.01.05. 18:52:26
Árverés befejezve:
2017.01.09. 18:41:51 - Frissíts!
Kapcsolódó top 10 keresés és márka